Farmfood

Honden Eerst! Sinds 1982

Farm Food biedt één soort hondenvoeding voor alle honden. Al onze producten zijn vrij van kunstmatige geurstoffen, kleurstoffen en smaakstoffen. 100% zuiver en natuurlijk!

Complete, Koud-Geperste Natuurlijke Hondenvoeding.

Waarom één voer voor alle honden?

Zoals algemeen wordt erkend, stammen onze honden af van de wolf en door selectie zijn de verschillende rassen ontstaan. Wanneer we echter naar “het wezen” van onze honden kijken zien we dat onze honden, qua evolutie, nog steeds op gelijke hoogte staan met de wolf.

Net als het basisgedrag van de wolf is ook de hele spijsvertering en stofwisseling, met alles erop en eraan, exact gelijk gebleven. Bij de wilde honden was en is het nog steeds een feit dat alle leden van de roedel, van jong tot oud en van klein tot groot, naar behoefte hetzelfde eten van het prooidier-aanbod wat op dat moment beschikbaar is. Pups eten in verhouding meer en ouderen eten wat minder.

Wat dat betreft zijn honden vergelijkbaar met mensen (ook een langlevend “zoogdier”) want ook mensen eten van baby tot senior dezelfde samenstelling. De baby eet hiervan (fijngemaakt) in verhouding veel meer dan de ouders en de oma en opa eten daarentegen in verhouding veel minder.

Doordat honden, net als hun voorouders, zoveel eten als nodig is om in hun energiebehoefte te voorzien krijgen ze bij een goed samengesteld voer ook alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid en verhouding tot de opgenomen energie binnen.

Jonge honden, lacterende teven en honden die prestaties moeten leveren eten meer dan de gemiddelde volwassen hond, en daardoor wordt aan de totale behoefte aan de verschillende voedingsstoffen voldaan. Hetzelfde geldt voor de oudere honden waarvan geen bijzondere prestaties worden verwacht; deze eten minder dan de gemiddelde volwassen hond.

Omdat honden een zeer kort darmkanaal hebben (in verhouding 7 x korter dan dat van de mens) moet het voer per kilogram droge stof veel energie bevatten zodat de stofwisseling niet nadelig wordt beïnvloed door teveel ballaststoffen.

Daarom kunnen alle honden Farm Food HE (High Energy) hun hele leven lang eten. En op dit feit is sinds 1982 de Farm Food Filosofie gebaseerd: één soort voeding die geschikt is voor álle honden, van “mini” tot “maxi”; van pup tot senior; van werkend tot rustend.

De afgelopen jaren hebben meer dan bewezen dat Farm Food HE uitermate geschikt is voor pups en senioren, zeer grote en kleine rassen, hard werkende en rustige honden en dat speciaal puppyvoer, seniorenvoer of hypoallergeen voer, net zoals in de natuur, overbodig is. Voor de kleine honden (puppy óf een klein ras) is er Farm Food HE Mini, precies dezelfde samenstelling maar dan in een kleiner formaat brokje (6 mm) én in een kleinere zak.

Kortom

  • Wilde honden eten allemaal van één en hetzelfde voedingsaanbod.
  • Jonge honden eten in verhouding meer, en oudere honden eten in verhouding minder.
  • Pups en oudere honden kunnen allemaal één en dezelfde Farm Food brok eten.

Geperste hondenvoeding

Waarom zijn geperste brokken, volgens Farm Food, gezonder voor uw hond? In deze “laboratorium opstelling” gebruiken we 2 glazen met water om te laten zien dat Farm Food HE zeer vlot volledig uit elkaar valt. Hierdoor komen de voedingstoffen gelijkmatig vrij en is de opname optimaal.

Er zijn twee verschillende productievormen van droogvoer, namelijk extruderen en persen. Het grootste verschil tussen deze twee is de absolute temperatuur tijdens de productie. Tijdens het extruderen loopt de temperatuur van het voer onder invloed van druk en toegevoegde warmte, op tot ver boven de 100°C. Hierdoor wordt het voer als het ware “gebakken”. Zo ontstaan de zogenaamde “krokante” hondenbrokken. Dat deze hoge temperatuur negatieve effecten heeft op belangrijke grondstoffen is ook vanuit de humane voeding algemeen bekend.

Vooral de vetten en bepaalde vitaminen (met name die van het B-complex), zijn zeer gevoelig voor verhitting boven 100°C. Wanneer vetten “gebakken” worden, ontstaan onder andere veel vrije vetzuren die bijvoorbeeld een zeer nadelige invloed hebben op de stofwisseling in de lever.

In de beginfase van hondenvoerproductie extrudeerde men om de verteerbaarheid van de koolhydraten te verhogen. Maar omdat de koolhydraten omwille van de verteerbaarheid ook vooraf ontsloten kunnen worden (vergelijkbaar met koken) en de verteerbaarheid van de overige grondstoffen (eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en sporenelementen) niet verhoogd wordt door extruderen, is deze productiemethode overbodig. Ons inziens is deze zelfs als negatief te beoordelen, omdat de chemische processen die zich afspelen bij temperaturen boven de 100°C niet exact in kaart te brengen zijn. Bij extruderen vindt er een verandering in de grondstoffen plaats die wij niet kennen. Wij weten niet in hoeverre vetten, eiwitten, sporenelementen, vitamines en mineralen veranderen door het extruderen en wat daarvan de gevolgen zijn voor de hond.

Een goed voorbeeld van wat verhitten boven de 100°C doet is de broodkorst. Hoewel van hetzelfde meel gebakken als het binnenste van het brood, is de korst bruin geworden en smaakt bitter. Er heeft een duidelijke verandering van het karakter van de grondstof plaatsgevonden. Bij (koud) persen op maximaal 75°C verandert het karakter van een grondstof niet, ook niet in combinatie met andere grondstoffen.

Naast het bovenstaande zijn er nog een paar belangrijke redenen waarom wij Farm Food HE persen en niet extruderen.

Ten eerste is dit het feit, dat bij extruderen enkele essentiële hoogwaardige eiwitgrondstoffen (zoals hemoglobine) niet gebruikt kunnen worden, omdat deze bij verhitting boven 100°C volledig worden gebakken.

Bij een perstemperatuur van maximaal 75°C blijven deze ingrediënten volledig en in oorspronkelijke staat aanwezig. Daardoor leveren ze een belangrijke bijdrage aan de totale kwaliteit van het voer, en daarmee aan het optimale functioneren en de gezondheid van onze honden. Bij een goede geperste brok komen de voedingsstoffen gelijkmatiger vrij. Dit komt doordat Farm Food HE in de maag langzaam oplost vanaf de buitenkant. Een geëxtrudeerde brok daarentegen zuigt zich vol maagsap en valt dan in één keer uit elkaar.

Naast het gegeven dat een geperste brok ook veel minder gaat zweven in de maag, is dit langzame oplossen één van de belangrijkste redenen waarom bij goede geperste brokken de kans op maagtorsies duidelijk geringer is dan bij geëxtrudeerde brokken. Het is daarom ook erg belangrijk dat Farm Food HE niet gemengd wordt met een geëxtrudeerde hondenbrok.

In tegenstelling tot een geëxtrudeerde brok kunt u Farm Food HE wél mengen met vers vlees zoals bijvoorbeeld Farm Food Fresh.

Waarom kiezen voor Doggy-line?

✅ Soepele lijnen

✅ Licht & zacht voor de hond

✅ Wasmachinebestendig

✅ Draagkracht 150kg

✅ Verzending gratis vanaf 50 € binnen België en vanaf 75 € voor Nederland

✅ Verzending binnen 5 werkdagen

Nieuwsbrief

Benieuwd naar wat Doggy-line op touw zet? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontdek onze nieuwste lijnen, speeltjes en artikels.
Meld je hier aan
© 2019 - 2024 Doggy-Line | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel