Koudgeperste brokken

Geperste hondenvoeding

Waarom zijn geperste brokken, volgens Farm Food, gezonder voor uw hond? In deze “laboratorium opstelling” gebruiken we 2 glazen met water om te laten zien dat Farm Food HE zeer vlot volledig uit elkaar valt. Hierdoor komen de voedingstoffen gelijkmatig vrij en is de opname optimaal.

Er zijn twee verschillende productievormen van droogvoer, namelijk extruderen en persen. Het grootste verschil tussen deze twee is de absolute temperatuur tijdens de productie. Tijdens het extruderen loopt de temperatuur van het voer onder invloed van druk en toegevoegde warmte, op tot ver boven de 100°C. Hierdoor wordt het voer als het ware “gebakken”. Zo ontstaan de zogenaamde “krokante” hondenbrokken. Dat deze hoge temperatuur negatieve effecten heeft op belangrijke grondstoffen is ook vanuit de humane voeding algemeen bekend.

Vooral de vetten en bepaalde vitaminen (met name die van het B-complex), zijn zeer gevoelig voor verhitting boven 100°C. Wanneer vetten “gebakken” worden, ontstaan onder andere veel vrije vetzuren die bijvoorbeeld een zeer nadelige invloed hebben op de stofwisseling in de lever.

In de beginfase van hondenvoerproductie extrudeerde men om de verteerbaarheid van de koolhydraten te verhogen. Maar omdat de koolhydraten omwille van de verteerbaarheid ook vooraf ontsloten kunnen worden (vergelijkbaar met koken) en de verteerbaarheid van de overige grondstoffen (eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en sporenelementen) niet verhoogd wordt door extruderen, is deze productiemethode overbodig. Ons inziens is deze zelfs als negatief te beoordelen, omdat de chemische processen die zich afspelen bij temperaturen boven de 100°C niet exact in kaart te brengen zijn. Bij extruderen vindt er een verandering in de grondstoffen plaats die wij niet kennen. Wij weten niet in hoeverre vetten, eiwitten, sporenelementen, vitamines en mineralen veranderen door het extruderen en wat daarvan de gevolgen zijn voor de hond.

Een goed voorbeeld van wat verhitten boven de 100°C doet is de broodkorst. Hoewel van hetzelfde meel gebakken als het binnenste van het brood, is de korst bruin geworden en smaakt bitter. Er heeft een duidelijke verandering van het karakter van de grondstof plaatsgevonden. Bij (koud) persen op maximaal 75°C verandert het karakter van een grondstof niet, ook niet in combinatie met andere grondstoffen.

Naast het bovenstaande zijn er nog een paar belangrijke redenen waarom wij Farm Food HE persen en niet extruderen.

Ten eerste is dit het feit, dat bij extruderen enkele essentiële hoogwaardige eiwitgrondstoffen (zoals hemoglobine) niet gebruikt kunnen worden, omdat deze bij verhitting boven 100°C volledig worden gebakken.

Bij een perstemperatuur van maximaal 75°C blijven deze ingrediënten volledig en in oorspronkelijke staat aanwezig. Daardoor leveren ze een belangrijke bijdrage aan de totale kwaliteit van het voer, en daarmee aan het optimale functioneren en de gezondheid van onze honden. Bij een goede geperste brok komen de voedingsstoffen gelijkmatiger vrij. Dit komt doordat Farm Food HE in de maag langzaam oplost vanaf de buitenkant. Een geëxtrudeerde brok daarentegen zuigt zich vol maagsap en valt dan in één keer uit elkaar.

Naast het gegeven dat een geperste brok ook veel minder gaat zweven in de maag, is dit langzame oplossen één van de belangrijkste redenen waarom bij goede geperste brokken de kans op maagtorsies duidelijk geringer is dan bij geëxtrudeerde brokken. Het is daarom ook erg belangrijk dat Farm Food HE niet gemengd wordt met een geëxtrudeerde hondenbrok.

In tegenstelling tot een geëxtrudeerde brok kunt u Farm Food HE wél mengen met vers vlees zoals bijvoorbeeld Farm Food Fresh.

 

In ons assortiment kan je volgende brokken terugvinden:

 • Farm Food HE Classic

 • Farm Food HE Glutenvrij

 • Farm Food HE Schaap

 • Farm Food HE met Schotse Zalmolie

Sorteer op
 • HE Classic

  HE Classic
  HE Classic

  Complete, koud-geperste voeding voor alle honden van alle leeftijden. Bevat geen chemische antioxidanten, conserveringsmiddelen, toegevoegde kleurstoffen, geurstoffen of smaakstoffen.

  Samenstelling:

  Ontsloten mais,…

  € 13,95
 • HE Zalmolie

  HE Zalmolie
  HE Zalmolie

  Farm Food HE met Schotse ZalmolieTijdens diverse testen is gebleken dat een deel van de honden nog meer baat heeft bij Farm Food HE wanneer de gebruikte lijnzaadolie wordt vervangen door Schotse Zalmolie. Een ander deel van de…

  € 14,40
 • HE Glutenvrij

  HE Glutenvrij
  HE Glutenvrij

  FARM FOOD HE GLUTENVRIJDe samenstelling van Farm Food HE “Glutenvrij” is in de basis gelijk aan Farm Food HE “Classic” en Farm Food HE “Schotse Zalmolie”. Het grote verschil tussen de hondenbrokken is dat de tarwe is…

  € 14,70
 • HE Schaap

  HE Schaap
  HE Schaap

  Farm Food HE SchaapFarm Food HE schaap hondenbrokken heeft positieve effecten op de gezondheid van de huid en de vachtSchapenvet wat in het schapenvleesmeel zit heeft een duidelijk positief effect op de gezondheid van de huid en…

  € 15,40

Waarom kiezen voor Doggy-line?

✅ Soepele lijnen

✅ Licht & zacht voor de hond

✅ Wasmachinebestendig

✅ Draagkracht 150kg

✅ Verzending gratis vanaf 50 € binnen België en vanaf 75 € voor Nederland

✅ Verzending binnen 5 werkdagen

Nieuwsbrief

Benieuwd naar wat Doggy-line op touw zet? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontdek onze nieuwste lijnen, speeltjes en artikels.
Meld je hier aan
© 2019 - 2024 Doggy-Line | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel